οι οποίες υπέγραψαν ένα μνημόνιο με τίτλο “Αστυπάλαια: ένα έξυπνο και πράσινο νησί”.
Στις 2 Ιουνίου 2021, στην Αστυπάλαια παίχτηκε εν είδει φιέστας ακόμα μια πράξη αυτού του project που περιελάμβανε δωρεές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον Δήμο Αστυπάλαιας από τους Γερμανούς, και προαναγγελία ενός προγράμματος επιδότησης, αποκλειστικά για τους κατοίκους του νησιού, προκειμένου να αποκτήσουν κι αυτοί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Ακούστηκαν, για ακόμα μια φορά, τα γνωστά φληναφήματα περί πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης, περί πρωτοποριακού σχεδίου κλπ. Αλλά μέχρι εκεί. Ο φερόμενος ως πρωθυπουργός της Ελλάδας απέφυγε συστηματικά να μας δώσει σαφείς πληροφορίες για το περιεχόμενο του μνημονίου που υπέγραψε το ελληνικό κράτος με μια ιδιωτική εταιρεία. Φυσικά κουβέντα δεν ειπώθηκε για δημοσιοποίηση του εν λόγω μνημονίου, ώστε να είναι ενήμερη η τοπική κοινωνία και ο ελληνικός λαός ευρύτερα. Για παράδειγμα, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε τι θα κερδίσει η γερμανική εταιρεία από αυτό το project, και αν υπάρχουν δεσμεύσεις που αφορούν τις προδιαγραφές του έργου. Καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε ότι η Volkswagen είναι μια εταιρεία με βεβαρυμμένο ιστορικό, καθώς το Σεπτέμβριο του 2015 αποκαλύφθηκε ότι χειραγωγούσε τους ελέγχους των Αμερικανικών Περιβαλλοντικών Αρχών για τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων της.
Υπάρχουν και άλλα «ύποπτα» σημεία σχετικά με την υλοποίηση του project, που χρήζουν προβληματισμού και περαιτέρω διερεύνησης. Συγκεκριμένα, η εταιρεία πρόκειται να δώσει δωρεάν ηλεκτρικά αυτοκίνητα μαζί με τους φορτιστές τους (12 συνολικά) για τις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών του νησιού (αστυνομία, λιμενικό, ασθενοφόρο, δημοτικά οχήματα κλπ). Όπως όμως πληροφορούμαστε από ένα έγγραφο του Δήμου Αστυπάλαιας που αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 1/6/2021 (ΑΔΑ:ΨΞ57ΩΨΧ-44Λ), πρόκειται να εγκατασταθούν 6 δημόσια προσβάσιμοι σταθμοί φόρτισης, το κόστος των οποίων ανέλαβε ο ίδιος ο Δήμος με απ’ ευθείας ανάθεση σε ιδιώτη, αντί του ποσού των 14.880 €. Γεννώνται λοιπόν εύλογα τα ακόλουθα ερωτήματα:
· Ποια η ανάγκη αυτών των επιπλέον σταθμών φόρτισης;
· Με τι ρεύμα θα τροφοδοτούνται οι σταθμοί φόρτισης;
· Υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας για την εγκατάσταση τους;
· Στην εν λόγω μελέτη με ποια κριτήρια προκρίθηκαν οι θέσεις όπου πρόκειται να εγκατασταθούν οι φορτιστές;
Αυτά τα ερωτήματα είναι επιτακτικό να απαντηθούν γιατί, όταν σε τέτοια έργα εμπλέκεται μια εταιρεία που αποδεδειγμένα είναι διατεθειμένη να θυσιάσει την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό του χρήματος, αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί πάρα πολύ. Για παράδειγμα, αν το ρεύμα που θα τροφοδοτεί τους εν λόγω φορτιστές θα προέρχεται από την πηγή που και σήμερα τροφοδοτεί με ρεύμα την Αστυπάλαια, δηλαδή από τις 4 γεννήτριες πετρελαίου που λειτουργούν εκεί, τότε θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως “πράσινο”; Σίγουρα ΟΧΙ.
Όσον αφορά στο σύνολο του έργου, η εγκατάσταση του υβριδικού συστήματος (μια ανεμογεννήτρια και κάποια Φ/Β τα οποία θα εγκατασταθούν για να αντικατασταθούν οι γεννήτριες) που προέβλεπε αρχικά η συμφωνία, ποιον θα επιβαρύνει οικονομικά; Μήπως τον ήδη χειμαζόμενο ελληνικό λαό που έχει διαλυθεί από τις πολιτικές των μνημονίων επί 10 συνεχόμενα έτη;
Επιπλέον, αν αληθεύει η φήμη (σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία) ότι το νησί θα γεμίσει ανεμογεννήτριες, όπως ανέφερε σε προηγούμενη ανακοίνωση του το ΕΠΑΜ, τότε το έργο δεν πρόκειται να προστατεύσει το περιβάλλον, αλλά μάλλον θα προκαλέσει την εκτεταμένη υποβάθμισή του.
Τέλος, η κυρία Σδούκου ανακοίνωσε ότι η μελέτη εγκατάστασης του υβριδικού σταθμού έχει κατατεθεί στην ΡΑΕ και περιμένει να περάσει στο στάδιο της δημοπράτησης. Παρόλα αυτά, η εν λόγω μελέτη είναι άφαντη. Δεν μπορεί να την δει κανείς. Η κυρία Σδούκου είναι υποχρεωμένη να την αναρτήσει δημόσια
Το ΕΠΑΜ έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι είναι αντίθετο στην όποια προσπάθεια, από όπου και αν εκπορεύεται και ό,τι κι αν υπόσχεται, που έχει ως στόχο τον κατακερματισμό της ελληνικής επικράτειας, είτε ενεργειακά, είτε σε όποιο άλλο επίπεδο. Είναι άλλο πράγμα η ενεργειακή αυτάρκεια κάποιων νησιών μας, έτσι ώστε να αναπτύξουν κάθε δυνατότητα που προσφέρει ο τόπος τους, και άλλο η παράδοση κομματιών της Ελληνικής Επικράτειας σε ιδιωτικά συμφέροντα, και ειδικά σε εταιρίες όπως η Volkswagen, με “πράσινα” προσχήματα που ήδη σε άλλες περιοχές της χώρας απειλούν να «καταπιούν» βουνά (με Α/Γ) και πεδιάδες (με Φ/Β). Ξέρουμε άλλωστε ότι ο φερόμενος ως Έλληνας πρωθυπουργός έχει επιδοθεί σε μια τέτοια προσπάθεια με ιδιαίτερο ζήλο, αφού ακόμα και σε συνεντεύξεις του δηλώνει ότι εξυπηρετεί ιδιωτικά, και δη Γερμανικά, συμφέροντα.
Για να αποφύγουμε τις υποθέσεις και τις εικασίες (ειδικά στους “πονηρούς” καιρούς που ζούμε) θεωρούμε ότι τόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Volkswagen, όσο και ο Δήμαρχος του νησιού, οφείλουν να δώσουν στη δημοσιότητα το μνημόνιο που υπογράφηκε πριν 7 μήνες, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για το περιεχόμενό της συμφωνίας. Διαφορετικά, είναι υπόλογοι όλοι τους για παραπλάνηση του λαού του νησιού (ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να αντιδρά σε αυτή τη γερμανική “εισβολή) αλλά και του ελληνικού λαού ως σύνολο, για το ύποπτο και επιζήμιο αυτού του μνημονίου.
Αθήνα, 5 Ιουνίου 2021
Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΕΠΑΜ