Την 1η Σεπτεμβρίου – ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και έναρξης του προγράμματος – σε Δελτίο Τύπου της ΕΕΤΑΑ αναφέρεται: «Παράλληλα θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση και από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης από το ΠΔΕ, ώστε ο συνολικός αριθμός των Voucher, από 49.516 που αναγράφεται στον πίνακα, να ανέλθει σε 60.000, αριθμός που εδόθη και κατά την περσινή περίοδο 2021-2022»
Στις 6 Σεπτεμβρίου με ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Δελτίο Τύπου 06/09/2022 με τίτλο “Η αλήθεια για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς” αναφέρεται: «Τρίτον, με επιπλέον ενίσχυση από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ώστε να χορηγηθούν πάνω από 10.000 vouchers για τις συγκεκριμένες δομές (σ.σ.: ΚΔΑΠ)».
Ταυτόχρονα, έχει προκύψει και ένα ακόμη σημαντικό θέμα, το οποίο έχει να κάνει με δημιουργία ευάλωτων παιδιών «δύο ταχυτήτων», ανά την Επικράτεια, ανάλογα με την Περιφέρεια στην οποία διαμένουν.
Σε ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ με τίτλο «Ανάλυση του τρόπου μοριοδότησης και απόδοσης voucher» (17/10/2022) αναφέρεται: «Μάλιστα, σε έξι (6) από τις δεκατρείς (13) Περιφέρειες της χώρας, δεν έλαβε voucher κανένας αιτών που βρισκόταν πάνω από το όριο της φτώχειας.»
Σύμφωνα με το παραπάνω, στις υπόλοιπες επτά (7) Περιφέρειες, έλαβαν voucher ορισμένοι αιτούντες που βρίσκονταν πάνω από όριο της φτώχειας. Ωστόσο, από στοιχεία που έχει ο ΠΑΣΙΚ από μέλη του Συλλόγου του, υπάρχουν Περιφέρειες στις οποίες πολλοί αιτούντες που βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας δεν έλαβαν voucher.
Αυτός ο τρόπος κατανομής voucher, δημιουργεί σημαντικές ανισότητες, καθώς ο «βαθμός ευαλωτότητας» κάθε παιδιού, καθορίζεται από την Περιφέρεια στην οποία τυγχάνει να διαμένει και όχι από αντικειμενικούς παράγοντες.
Δυστυχώς μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προκειμένου να χορηγηθούν αυτά τα voucher στα ευάλωτα παιδιά και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας να υλοποιήσει τη δέσμευση αυτή.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών ΚΔΑΠ (ΠΑΣΙΚ) ζήτησε ενημέρωση σχετικά με το θέμα, ήδη από τις 20/10/2022, με επιστολή που απέστειλε προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς να έχει λάβει κάποια απάντηση.
Χωρίς ουσιαστική και σαφή απάντηση ήταν και οι ερωτήσεις και αναφορές που κατατέθηκαν για το θέμα στη Βουλή, μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, με αφορμή την επιστολή του ΠΑΣΙΚ.
Ο ΠΑΣΙΚ, επανήλθε σήμερα στο παραπάνω θέμα, στέλνοντας νέα επιστολή, προς τα συναρμόδια Υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς, αναμένοντας απαντήσεις.