Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Σάββας Καρυπίδης: «Έχει αξία να ασχοληθούν τα παιδιά μας με τον αθλητισμό από τη νεαρή ηλικία».

Δίχως αμφιβολία, η καθημερινή άσκηση και η ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη διατήρηση της υγείας σώματος και πνεύματος σε κάθε άνθρωπο.

Η αξία αυτής της ενασχόλησης γίνεται ακόμα πιο εμφανής στα παιδιά, αφού ο οργανισμός τους αποκτά από νωρίς σωστές βάσεις ανάπτυξης.

Ποια είναι, όμως, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο αθλητισμός και για ποιο λόγο είναι ωφέλιμο οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους προς αυτή την κατεύθυνση; Από πολλές σχετικές έρευνες προκύπτει, ότι τα παιδιά που αθλούνται, είναι περισσότερο υγιή, διαθέτουν μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση και η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους είναι εντονότερη. Επιπλέον, αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες για την εξέλιξη τους, διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση, γνωρίζουν την έννοια της πειθαρχίας και της υπακοής σε κανόνες. Στις περιπτώσεις, δε, επιλογής ομαδικών αθλημάτων μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται, να συνεργάζονται, να εμπιστεύονται τους συναθλητές τους, να βάζουν το «εγώ» κάτω από το σύνολο, αναπτύσσοντας σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, ισχυρούς δεσμούς αληθινής φιλίας, που μπορεί να κρατήσουν για πολλά χρόνια σε απόλυτα στέρεες βάσεις.

Το σημαντικότερο κατά την άθληση, ωστόσο, είναι η καλλιέργεια ιδιαίτερα σημαντικών στοιχείων και αξιών από πολύ νεαρή ηλικία. Καθώς προσπαθούν για την επίτευξη στόχων, τα παιδιά αφομοιώνουν τα, απαραίτητα για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, χαρακτηριστικά της υπομονής, της επιμονής, της σκληρής προσπάθειας για την κατάκτηση όσων πραγματικά επιθυμούν. Είναι, έτσι, σε θέση να γευτούν τη χαρά της επιτυχίας, μαθαίνοντας, συγχρόνως, να αντιμετωπίζουν και να διαχειρίζονται το αίσθημα μιας πιθανής αποτυχίας. Το βέβαιο είναι πως κάθε παιδί που ασχολείται συστηματικά με κάποιο άθλημα, ενισχύει την αυτοεικόνα του και τη σιγουριά για τις δυνατότητές του. Αποκτά θάρρος, γίνεται αυτόνομο και διατηρεί την εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι ο αθλητισμός διαδραματίζει έναν από τους πλέον σημαντικούς ρόλους κατά τη διαδικασία της παιδικής ανατροφής. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, αφού αφορούν τόσο τη σωματική διάπλαση, όσο και την πνευματική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι η άθληση «θωρακίζει» τα παιδιά από διάφορες εξωγενείς αρνητικές -και συχνά επικίνδυνες- επιρροές, κατανοεί ακόμη περισσότερο την αξία αυτής της ενασχόλησης από την πολύ νεαρή ηλικία.

Σάββας Καρυπίδης
Ολυμπιονίκης - Αθλητής Handball
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης - «Δήμος–Πρότυπο»