Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Ανακοίνωση για τους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα


Κάνουμε γνωστό στους εργαζόμενους του Ν. Πιερίας που εργάζονται στα Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα τα εξής:

Α. Οι επιβλέποντες φορείς οφείλουν, σύμφωνα με το υπ΄αριθμ. 288/15-07-15 έγγραφο που μας κοινοποίησε το Υπουργείο Εργασίας :
•        να κατανέμουν τους επιτυχόντες ΥΕ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ σε θέσεις απασχόλησης που εμπίπτουν στην κατηγορία ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ( δηλαδή να μην τους αλλάξουν κατηγορία απασχόλησης).


•        να ενημερώνουν γραπτώς τον ΟΑΕΔ για την ακριβή κατανομή εργασιών των ωφελούμενων ( σε ποιους δηλαδή τομείς κατανέμουν τους ωφελούμενους ΥΕ Γενικών Καθηκόντων). Οι ωφελούμενοι ΥΕ γενικών καθηκόντων που εργάζονται στην καθαριότητα θα πρέπει να δηλωθούν ρητά από τους επιβλέποντες φορείς ως ΥΕ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ προς τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, έτσι ώστε να καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων.
Β.  Σχετικά με τις άδειες, σύμφωνα με το υπ΄αρίθμ. 477/26-10-15 έγγραφο που μας κοινοποίησε το Υπουργείο Εργασίας :
•        Οι εργαζόμενες έχουν δικαίωμα στις άδειες κυοφορίας / λοχείας (8 εβδομάδες πριν τον τοκετό και 9 μήνες μετά τον τοκετό), υπό τους όρους του π.δ. 176/97, με το οποίο ενσωματώθηκε στο εσωτερικό δίκαιο η Οδηγία 92/85. Το πεδίο εφαρμογής των κανόνων αυτών είναι καθολικής εμβέλειας. Περιορισμοί προκύπτουν ωστόσο ως προς τη διατήρηση του δικαιώματος στον μισθό κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, πέραν του μισού μήνα (που κατοχυρώνεται από το άρθρο 658 Α.Κ.), από το άρθρο 11 του π.δ. 176/97 (άρθρο 11 της Οδηγίας 92/85).
•        Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα στις διευκολύνσεις εργαζομένων με οικογενειακές υποχρεώσεις, όπως αυτές προβλέπονται από την εσωτερική νομοθεσία -άρθρο 7 παρ. Β ν. 3144/2003- σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενες μητέρες (ή ο πατέρας) δικαιούνται μετά από τον τοκετό, μειωμένου ωραρίου κατά μία (1) ώρα κάθε μέρα.
•        Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα σε κανονική άδεια μετ’ αποδοχών και επιδόματος αδείας, συμφώνα με το άρθρο 7 της Οδηγίας 2003/88, διάταξη από την όποια δεν επιτρέπεται καμία παρέκκλιση, και το άρθρο 6 του ν. 3144/2003.
•        Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα στις αναρρωτικές άδειες, υπό τους όρους των γενικών και των τυχόν ειδικότερων διατάξεων της εσωτερικής νομοθεσίας.
•        Όσον αφόρα την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στα προγράμματα, οι οποίοι, ορθά, ασφαλίζονται ως μισθωτοί, εφαρμόζεται  πλήρως η κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία, ως προς τα δικαιώματα σε παροχές σε είδος και σε χρήμα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την αυξημένη προστασία θυμάτων εργατικών ατυχημάτων, η οποία αποτελεί και διεθνή υποχρέωση της χώρας.
Γ. Υπενθυμίζεται σε όλους τους συναδέλφους που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας, ότι είμαστε σε αναμονή των παρεμβάσεών του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης στο Υπουργείο Εργασίας και στη Διοίκηση του ΟΑΕΔ για τη χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, σύμφωνα με το ΦΕΚ 2012/24-07-2015/Β΄.


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ