Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

ΛΑΜΠΡΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ Ε.Π.Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ


Με τις καλύτερες των εντυπώσεων επέστρεψε τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016 μετά από έξη ημερών παρουσία στο διεθνές φεστιβάλ παράδοσης της Εσθονίας, το οποίο διοργάνωσε στη βαλτική χώρα της βορειοανατολικής Ευρώπης η CIOFF (Διεθνές Συμβούλιο Οργανισμών των Φεστιβάλ Λαογραφίας και Λαϊκής Τέχνης), το χορευτικό τμήμα της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.

Ήταν ένα ταξίδι που έδωσε την ευκαιρία στην Ελληνική αποστολή να αναπτύξει με τις αντιπροσωπείες άλλων λαών στενότερους πολιτιστικούς δεσμούς, αλλά και να διευρύνει τον δημιουργικό ορίζοντα με αναφορά την παράδοση, τη λαογραφία και τη λαϊκή τέχνη.

Το χορευτικό τμήμα της Εστίας με τη συνοδεία μελών των τμημάτων εικαστικών και μουσικής παράδοσης, στην πόλη Marjamaa της Εσθονίας έδωσε σειρά παραστάσεων, παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία ελληνικό παραδοσιακό γάμο που καλύφθηκε τηλεοπτικά και τέλος δίδαξε χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας στα ξένα συγκροτήματα, αποσπώντας τα ευμενέστερα σχόλια διοργανωτών, επισκεπτών καθώς και του συνόλου των υπόλοιπων αντιπροσωπειών.

Στο διεθνές φεστιβάλ παράδοσης της Εσθονίας συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα -μέλη της CIOFF εκτός από τη διοργανώτρια, από τις χώρες Φινλανδία και Λετονία, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.

Το φεστιβάλ περιλάμβανε και σειρά άλλων εκδηλώσεων όπως συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, παρελάσεις κ.α. Ο έφορος εικαστικών της Εστίας, Νικόλαος Σπανός μαζί με τους χορευτές Παρασκευή Μαρινοπούλου και Αθανάσιο Ναλπάντη παρουσίασε έργα στον εκθεσιακό χώρο του φεστιβάλ.

Οι χορευτές με τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές που γοήτευσαν τους συμμετέχοντες, παρουσίασαν χορούς από την Ήπειρο, Θεσσαλία, Θράκη και Μικρά Ασία, με τον τσάμικο και τον χασάπικο να ενθουσιάζουν το πολυπληθές κοινό. Συντονιστής ο χοροδιδάσκαλος Γεώργιος Δημόπουλος.

Χαρακτηριστικά το συρτάκι με τους ήχους του τραγουδιού «τα παιδιά του Πειραιά» και τη λαϊκή ενδυμασία των χορευτών, δέχθηκε πέρα του ασταμάτητου χειροκροτήματος την παράκληση όλων να επαναληφθεί και πέρα της μιας παρουσίασης.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων οι Πιεριείς επισκέφθηκαν το Ταλλίν και το Ελσίνκι.

Ο επικεφαλής της αποστολής της Ε.Π.Μ. Κατερίνης, έφορος διεθνούς φεστιβάλ Ευάγγελος Γκούτζας επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αφού ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Πιερικής αντιπροσωπείας για την συμβολή τους στην επιτυχία του εγχειρήματος, επισήμανε: « Νοιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση για την ευκαιρία που μας δόθηκε να γνωρίσουμε την παράδοση και κουλτούρα άλλων λαών, αλλά και τόπους με τα δικά τους χαρακτηριστικά. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ιδιαίτερα πλούσιο με πληθώρα ενημερώσεων γύρω από την λαϊκή παράδοση. Μεταφέραμε στις αποσκευές μας πληθώρα πολιτισμικών εμπειριών, μιας και γνωρίσαμε την κουλτούρα του Εσθονικού λαού. Ως εφορία διεθνούς φεστιβάλ υποσχόμαστε ανάλογες στο μέλλον εμπειρίες.»