Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Αφιέρωμα στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας: "19 δράσεις αλληλεγγύης και πολιτικής παρέμβασης"

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Οι δράσεις της, με προεξάρχουσα την αγορά χωρίς μεσάζοντες («κίνημα της πατάτας»), είναι γνωστές όχι μόνο στο πανελλήνιο αλλά και παγκοσμίως. Τα μέλη της πρωτοστάτησαν στα κινήματα για ελεύθερη διέλευση από τα διόδια, στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην επιβολή χαρατσιού για τα ακίνητα, ενάντια στην επένδυση χρυσού στις Σκουριές, στους ακριβούς λογαριασμούς της ΔΕΗ. 

Οι κοινωνικές δομές της προσφέρουν βοήθεια, ανεξαίρετα, σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Έχει δημιουργήσει το κοινωνικό ιατρείο Κατερίνης «Αλέκος Φτίκας», το οποίο τροφοδοτεί με φάρμακα και ιατρικό υλικό ανασφάλιστες οικογένειες και πρόσφυγες, προμηθεύει το κρατικό νοσοκομείο και άλλες δομές αλληλεγγύης. Το κοινωνικό παντοπωλείο της εξασφαλίζει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε δεκάδες άπορους.

Ο λόγος για την Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας (ΕΟΔνΠ), η οποία ιδρύθηκε το 2007 ως ανοικτή κίνηση πολιτών και από το 2013 στεγάζει τις δομές της στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης. Η δημοφιλής ομάδα, που καλύπτει εκτός των άλλων σημαντικά κενά των κρατικών δομών, όπως καταγγέλλεται, βρίσκεται τελευταία στο στόχαστρο στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, που φέρονται να επιδιώκουν την απομάκρυνσή της από τις εγκαταστάσεις που της παραχώρησε (εμμέσως) το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι χθες συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας της ομάδας (για τα διόδια, τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το χαράτσι, τις Σκουριές) και φωτογραφίζονταν στην πρώτη γραμμή, σήμερα βρίσκονται απέναντι στις δραστηριότητες της Εθελοντικής Ομάδας. Η στάση τους αυτή φαίνεται ότι οφείλεται στην κριτική που ασκούν οι εθελοντές στην κυβέρνηση για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της.

Στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης, στην οδό Φλέμινγκ 8, δίπλα στο χώρο στάθμευσης του δικαστικού μεγάρου, είναι συγκεντρωμένες όλες οι εκφάνσεις αλληλεγγύης της ΕΘΟΔνΠ. Το εγκαταλελειμμένο, για 15 και πλέον χρόνια, κτίριο του Ινστιτούτου Ερευνών Καπνού απέκτησε ζωή και μετατράπηκε σε στολίδι χάρη στην προσωπική εργασία των εθελοντών και την προσφορά των επαγγελματιών της περιοχής. «Αναζητούσαμε χώρο για το κοινωνικό παντοπωλείο. Έτσι μπήκαμε στο Ινστιτούτο το 2012, κάναμε ανακαινίσεις και αναζητούσαμε τον ιδιοκτήτη. Έπειτα από δύσκολες προσπάθειες πείσθηκε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης παραχώρησε το 2013 για πέντε χρόνια τις εγκαταστάσεις», εξηγεί στη «ΜτΚ» ο κ. Ηλίας Τσολακίδης, πρωτεργάτης της ΕΘΟΔνΠ. Διευκρινίζεται ότι η ομάδα δεν εξαρτάται από κανένα πολιτικό φορέα, δεν είναι οργανωμένη στη βάση ενός κλασικού συλλόγου, σωματείου ή ΜΚΟ, δεν διαθέτει καταστατικό, διοικητικό συμβούλιο, γραφεία, δεν διαχειρίζεται χρήματα και τα μέλη της είναι ισότιμα. Σήμερα αποτελείται από 19 μικρότερες ανεξάρτητες ομάδες με διαφορετικά αντικείμενα, υπάρχει ένας βασικός πυρήνας 5-6 μελών, ένας δεύτερος πυρήνας 120 εθελοντών, ένας τρίτος πυρήνας περί τα 4.000 μέλη, ενώ η ΕΘΟΔνΠ έχει επικοινωνία και ενημερώνει για τις δράσεις της 37.000 άτομα.

Κοινωνικό παντοπωλείο

Το κοινωνικό παντοπωλείο της ΕΘΟΔνΠ τροφοδοτεί από 70 μέχρι 130 οικογένειες ανασφάλιστων ατόμων με ελάχιστα εισοδήματα (ανάλογα την περίοδο). Προϋπόθεση για να πάρει κάποιος τρόφιμα (δίδονται 35 κιλά το μήνα) είναι να προσφέρει στον Καπνικό Σταθμό εθελοντική εργασία 8 ωρών το μήνα. Τα προϊόντα προέρχονται από δωρεές ιδιωτών που θέλουν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, από δωρεές 150 επιχειρήσεων της Κατερίνης, από εγχώριες επιχειρήσεις και εταιρείες του εξωτερικού. Επίσης, οι επισκέπτες του «Χριστουγεννιάτικου χωριού», που στήνεται τις γιορτές, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις φέρνοντας δύο κιλά τρόφιμα, τα οποία συγκεντρώνονται στην αποθήκη του παντοπωλείου. Ακόμη και οι παραγωγοί που παίρνουν μέρος στις «αγορές χωρίς μεσάζοντες», τις οποίες διοργανώνει ανά διαστήματα η ομάδα, προσφέρουν ορισμένα κιλά των προϊόντων τους. «Εάν θέλει κάποιος να βοηθήσει, μας βοηθάει σε είδος και όχι με χρήματα», αναφέρει ο κ. Λεωνίδας Κωνσταντής, υπεύθυνος του κοινωνικού παντοπωλείου, που λειτουργεί από το 2011. Η αποθήκη της δομής διαθέτει 6 τόνους τρόφιμα, που λήγουν μέχρι το 2018.


Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς η ΕΘΟΔνΠ άρχισε να διανέμει 300 τσάντες με σχολικά είδη, αξίας 30 ευρώ η κάθε μία, σε παιδιά απόρων από εννέα δημοτικά σχολεία της Κατερίνης. Τα είδη αυτά προσέφερε ομάδα φιλελλήνων από το εξωτερικό, μετά από υπόδειξη των εθελοντών. «Κάναμε σύσκεψη με τους διευθυντές των σχολείων και μας είπαν τι χρειάζονται οι μαθητές σε κάθε τάξη κι έτσι φτιάξαμε τις τσάντες. Στείλαμε επιστολές σε κάθε σχολείο, οι οποίες θα δοθούν σε γονείς μαθητών που έχουν ανάγκη και θα τον ενημερώνουν ότι το σχολείο κατάφερε να εξασφαλίσει τα σχολικά είδη του παιδιού τους. Στη συνέχεια ο γονέας με αυτήν την επιστολή θα έρχεται στον Καπνικό Σταθμό και θα παραλαμβάνει την τσάντα», σύμφωνα με τον κ. Τσολακίδη. Εκτός από τα σχολικά είδη, η ομάδα διαθέτει και ανταλλακτική βιβλιοθήκη. Υπεύθυνος στη βιβλιοθήκη είναι ο Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης. Η βιβλιοθήκη είναι εμπλουτισμένη -ήδη αριθμεί 2.573 βιβλία- με όλη την απαραίτητη βιβλιογραφία (ελληνική και ξένη), περιλαμβάνει έργα ελλήνων και ξένων συγγραφέων από όλη την γκάμα της επιστήμης, παραμύθια, ιστορία και φιλοσοφία, φυσική, χημεία, μαθηματικά, εγκυκλοπαίδειες.


Διάθεση φαρμάκων και υλικού
Στον Καπνικό Σταθμό στεγάζεται και το κοινωνικό φαρμακείο Κατερίνης «Αλέκος Φτίκας» (ΚΙΚΑΦ), που λειτουργεί για τέταρτη συνεχή χρονιά από την ΕΟΔνΠ σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου» και καλύπτει, στο μέτρο του δυνατού, τις ανάγκες σε φάρμακα των απόρων και ανασφάλιστων πολιτών, χωρίς καμία διάκριση εθνοτική, θρησκευτική, φυλετική ή άλλη. Παράλληλα, τροφοδοτεί με φάρμακα και ιατροφαρμακευτικό υλικό μεγάλης αξίας το νοσοκομείο Κατερίνης, το ΕΚΑΒ Πιερίας και άλλες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και έχει επίσης αναλάβει την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα όλων των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων που βρίσκονται στο νομό Πιερίας. «Έχουμε την τύχη να συμμετέχουν 25 φαρμακοποιοί από την πόλη μας και τα γύρω χωριά, προσφέροντας εθελοντικά την εργασία τους», τονίζει ο κ. Μανώλης Βρέντζος, υπεύθυνος του φαρμακείου, που λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, 6 με 9 μ.μ., διαθέτει 15.000 φάρμακα, εξυπηρετώντας 650 οικογένειες. Τα φάρμακα προσφέρουν ιδιώτες, ενώ πρόσφατα έγινε δωρεά και από ελληνογερμανικό σύλλογο από το Αμβούργο Γερμανίας, που ιδρύθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης από την κ. Καλλιόπη Μπράντστετερ, με καταγωγή από τα Καταλώνια Πιερίας. «Έχουμε ηλεκτρονικό σύστημα παραχώρησης και διάθεσης. Κάθε φάρμακο που μπαίνει εδώ παίρνει έναν αριθμό και εγγράφεται σε βάση δεδομένων. Στη συνέχεια, με τη μηχανή αναζήτησης, το αναζητούμε είτε με τη δραστική ουσία είτε με την εμπορική ονομασία. Αφού το διαθέσουμε, το αφαιρούμε από τη βάση δεδομένων», λέει ο κ. Βρέντζος. Το ιατροφαρμακευτικό υλικό του «Αλέκος Φτίκας», γάζες, ορούς, πιεσόμετρα, δεκανίκια κ.ά. το χαρίζουν οικογένειες που έχουν χάσει κάποιον δικό τους ασθενή και είχαν το υλικό ή έρχεται από δωρεές του εξωτερικού. Η τακτοποίηση του υλικού στα ράφια γίνεται από εθελοντές, όπως είναι ο Μπεν από την Ιρλανδία και η Σοφία από την Σκοτία, που φιλοξενούνται στον ξενώνα εθελοντών του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης.


Εκτός από τα φάρμακα του κοινωνικού φαρμακείου, σε κλιματιζόμενη αίθουσα του Καπνικού Σταθμού αποθηκεύτηκαν επιπλέον 63.000 φάρμακα, που ήρθαν από την Ιταλία με φορτηγό ψυγείο, πάνω σε 18 παλέτες. Τα φάρμακα αποτελούν δωρεά από την ιταλική Banco Farmaceutico και την A.I.F.A (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Ιταλίας) στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας και στους Γιατρούς του Κόσμου. Αφού φωτογραφήθηκαν, καταχωρήθηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης ιατροφαρμακευτικού υλικού της ομάδας. «Έχουμε μια εφαρμογή που περιέχει όλα τα φάρμακα, με φωτογραφίες. Όποιος ενδιαφέρεται, κάνει κλικ και μας στέλνει την παραγγελία. Στο τέλος της διαδικασίας, το πρόγραμμα δημιουργεί πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής», εξηγεί ο κ. Τσολακίδης. Ήδη, έχουν δοθεί στο νοσοκομείο Κατερίνης 3.898 σκευάσματα από 53 διαφορετικά φάρμακα, σε δομή του Βύρωνα Αττικής 1.658 σκευάσματα από 37 διαφορετικά φάρμακα και αλλού. Η χορηγία των φαρμάκων από την Banco Farmaceutico είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής και στοχευμένης προσπάθειας πολλών μηνών στο εξωτερικό και την παρέμβαση της ομάδας στο ετήσιο συνέδριο των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών στις Βρυξέλες, με επιστολή που έφτασε στα χέρια όλων των παρασκευαστών φαρμάκων της Ευρώπης.

Στις δράσεις της ΕΟΔνΠ περιλαμβάνονται και οι αγορές χωρίς μεσάζοντες, από τις οποίες ξεκίνησε το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας» (συντονιστής ο κ. Γιώργος Κωτίδης). Η ομάδα, το 2012, ήρθε απευθείας σε επαφή με τους παραγωγούς πατάτας του Κάτω Νευροκοπίου και οργάνωσε ομαδική παραγγελία για 1.082 μέλη της. Η κίνηση αυτή επεκτάθηκε και σε ενώσεις καταναλωτών, συλλόγους και δήμους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι την τεχνική υποστήριξη του συνόλου των δράσεων έχει ο Νίκος Τσερτικίδης.



Ο πολιτικός «πόλεμος»
Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού ΠΙερίας από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της πλαισιώθηκε από πολιτευτές, πολιτικούς και στελέχη που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούσαν κοινή γραμμή με τους εθελοντές σε δράσεις όπως αυτές ενάντια στα διόδια, στον ΕΝΦΙΑ, στις Σκουριές. Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγγέλλουν μέλη της ΕΟΔνΠ, οι πολιτευτές πήραν αποστάσεις, ενώ οι βουλευτές δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους. «Μόλις εμφανίστηκε η σημερινή κυβέρνηση, τον περσινό Σεπτέμβριο, εμφανίστηκαν και τα πρώτα σχόλια σε κοινωνικά δίκτυα από συνεργάτη βουλευτίνας του νομού, με τα οποία γινόταν λόγος για απομάκρυνσή μας από τον Καπνικό Σταθμό. Μείναμε έκπληκτοι. Στείλαμε επιστολή στους βουλευτές και τους ζητήσαμε να τους δούμε και να μας δώσουν εξηγήσεις. Ένας βουλευτής μάς απάντησε ότι τα σχόλια αποτελούν προσωπική άποψη ενός συνεργάτη», περιγράφει ο κ. Τσολακίδης. «Η αλήθεια είναι όμως ότι οι σχέσεις μας δεν είναι καλές. Οι βουλευτές ήταν μαζί μας στα διόδια, μαζί στις δράσεις διαμαρτυρίας για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε άπορους, για το χαράτσι, για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Μας είχαν υποσχεθεί ότι όταν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καταργήσει το νόμο Βορίδη - Ρέππα που ποινικοποιεί τη μη καταβολή διοδίων και δεν έγινε τίποτε. Αντιθέτως έρχονται κλήσεις για δικαστήρια. Μας υποσχέθηκαν ότι θα προστατευτεί νομικά το κίνημα χωρίς μεσάζοντες και σήμερα ο παραγωγός που θα έρθει στην αγορά μας κινδυνεύει με πρόστιμο, με κατάσχεση προϊόντων και του οχήματος. Εξαφανίστηκαν. Βγήκαμε και τα είπαμε αυτά τα πράγματα και προφανώς δεν ήθελαν να τα ακούσουν. Έφθασε στα αυτιά μας από υπηρεσιακό παράγοντα ότι το υπουργείο θα ζητήσει ενοίκιο για τον Καπνικό Σταθμό. Εμείς δεν διαχειριζόμαστε χρήματα. Μπορούμε όμως να πούμε ότι τα ενοίκια τα έχουμε προπληρώσει, με όσα δώσαμε στο νοσοκομείο και στις δομές», καταγγέλλει ο κ. Τσολακίδης. Η ιστοσελίδα της ΕΟΔνΠ στο διαδίκτυο είναι: www.otoposmou.gr, όπου υπάρχουν πληροφορίες για τις δράσεις της ομάδας, τις παροχές και οι διαδικτυακές εφαρμογές.



Δημοσιεύτηκε στη "Μακεδονία της Κυριακής" στις 18 Σεπτεμβρίου 2016


Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ - Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)
Φλέμινγκ 8 (Καπνικός Σταθμός)
Κατερίνη 601 00
Τηλ. 23510 39000 Δευτ., Τετ. και Παρ. από 18:00 - 21:00 / κινητό 6981 66 51 58 (WhatsUp)
nfo@otoposmou.com - www.otoposmou.gr