Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Άρθρο για το Dog Park του Δήμου Κατερίνης


*Γράφει ο Θωμάς Αναστασιάδης

Η επαγγελματική ενασχόληση μου με την εκπαίδευση σκύλων τα τελευταία 5 χρόνια, με έφεραν σε επαφή με εκατοντάδες συμπολίτες μου. Ένα μόνιμο ερώτημα που είχα από όλους ήταν ‘…που μπορώ να αφήσω τον σκύλο μου να τρέξει, να παίξει με ασφάλεια..’’. Η απάντηση μου ήταν μονότονα ότι υπάρχουν 1-2 ιδιωτικές πρωτοβουλίες από ανθρώπους που δημιούργησαν κάποια dog park , αλλά κάτι άλλο όχι.

Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης , ήταν πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων να καταφεύγουν σε χώρους που δεν ήταν περιφραγμένοι, δεν είχαν καμία προδιαγραφή, με αποτέλεσμα να ενοχλούνται αφενός οι περαστικοί, κυρίως όμως να έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα με σκύλους (κάποιοι σκύλοι για παράδειγμα πετάχτηκαν σε δρόμους κυνηγώντας μια γάτα με δυσάρεστα αποτελέσματα.…)


Ήθελα λοιπόν να συγχαρώ τον Δήμο Κατερίνης για την δημιουργία του ειδικού χώρου για σκύλους στο Πάρκο της Κατερίνης. Ένα όμορφος, περιφραγμένος χώρος, αρκετά μεγάλος για να καλύψει τις ανάγκες μεγάλου αριθμού σκύλων είναι πλέον στην διάθεση του κοινού. Προτρέπω λοιπόν κάθε ιδιοκτήτη σκύλου, να πηγαίνει στον συγκεκριμένο χώρο για την απαραίτητη εκτόνωση (τρέξιμο, παιχνίδι) αλλά και κοινωνικοποίηση του σκύλου του.


Η εμπειρία και τα σχόλια των ανθρώπων που συνάντησα στο πάρκο είναι πολύ καλά και πραγματικά καλύφθηκε μια σημαντική ανάγκη που είχε η πόλη μας. Αυτό που μένει και πρέπει άμεσα να μεριμνήσει ο Δήμος, είναι η απαραίτητη σήμανση με τους κανόνες λειτουργίας του πάρκου για τα σκυλιά, έτσι ώστε οι ίδιοι οι άνθρωποι που συχνάζουν πλέον εκεί να μπορούν να τους επικαλούνται για να απομακρύνονται αυτοί που δεν τηρούν τον νόμο.


Πρέπει λοιπόν να μπει σήμανση που να απαγορεύει την είσοδο σε σκυλάκια που βρίσκονται σε οίστρο, να απαγορεύεται η είσοδος σε ανήλικους που δεν έχουν επίβλεψη κηδεμόνα, να μαζεύουν οι ιδιοκτήτες τα περιττώματα των σκύλων τους και γενικά όλοι εκείνοι οι κανόνες που ο νόμος ορίζει για την ομαλή λειτουργία τουDog Park.

Τέλος θα πρότεινα στην δημοτική αρχή (μέσω της δημοτικής αστυνομίας) να φροντίσει σε τακτά χρονικά διαστήματα , να κάνει ελέγχους για την τήρηση των κανόνων και γιατί όχι ας έχει κάποια έσοδα από πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται στους κανόνες και να μην περιορίζεται μόνο στα πρόστιμα για παράνομη στάθμευση.



Θωμάς Αναστασιάδης

Πτυχιούχος Εκπαιδευτής Σκύλων
www.brosdogs.gr