Στις 22/12/2016 ο ΕΟΠΥΥ κάλεσε με σχετικό έγγραφό του τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες στην Ειδική Αγωγή και τους ιδιοκτήτες κέντρων Ειδικής Αγωγής να υπογράψουν συμβάσεις (αρχικά μέχρι τις 30/12/2016 και κατόπιν μέχρι τις 25/1/2017).
Μέχρι τώρα, ο ΕΟΠΥΥ επέστρεφε στους γονείς ένα τμήμα των χρημάτων που έδιναν για ένα πακέτο διαφόρων θεραπευτικών πράξεων για παιδιά μέχρι 18 χρόνων που είχαν ανάγκη Ειδικής Αγωγής. Με τη νέα σύμβαση, ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει απευθείας τους αυτοαπασχολούμενους και τα ιδιωτικά κέντρα.
Η παραπάνω εξέλιξη προκάλεσε ντόμινο αντιδράσεων. Σε ό,τι αφορά τους αυτοπασχολούμενους και τους ιδιοκτήτες αυτό σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα καθυστερεί την αποζημίωσή τους, στην οποία θα επιβληθεί ποσοστιαία «υποχρεωτική έκπτωση» (rebate) πάνω από ένα ποσό, με κλιμάκωση και επιστροφή των ποσών (clawback) που θα αποτελούν υπέρβαση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή. Δηλαδή, θα έχουν μειωμένα έσοδα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, οδηγώντας τους αυτοαπασχολούμενους να κλείσουν τα φορολογικά τους βιβλία κι όσους έχουν μικρά κέντρα σε μαρασμό.
Χιλιάδες - περιπλανώμενοι από Κέντρο σε Κέντρο - μισθωτοί επιστήμονες, που ήδη εργάζονται σκληρά και αμείβονται άσχημα, με την είδηση και μόνο της νέας σύμβασης έχουν δεχτεί μπαράζ απειλών για απολύσεις, μειώσεις μισθών, απλήρωτη εργασία κ.ά.
Οι γονείς καλούνται να κάνουν αυτό που έκαναν πάντα. Να βάζουν το χέρι στην τσέπη, αυτήν τη φορά ακόμη πιο βαθιά, για να πληρώσουν όλο και μεγαλύτερο τμήμα των θεραπειών του παιδιού τους.
Και αυτό γιατί ο προσανατολισμός και αυτής της κυβέρνησης είναι οι υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής να «κοστίζουν» λιγότερο στο κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο της γενικής κατεύθυνσης για μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους». Στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής, γίνονται διαχρονικά περικοπές στα είδη και τον αριθμό των παροχών, γεγονός που εξαναγκάζει τις οικογένειες να πληρώνουν αρκετά ποσά συμπληρωματικά για τις ανάγκες των παιδιών τους.
Η κυβέρνηση, το προηγούμενο διάστημα προετοίμασε το «έδαφος», προβάλλοντας «επιχειρήματα» ότι με τον τρόπο αυτό θα μπει μια «τάξη» στο χώρο των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής, διότι «σπαταλώνται υπερβολικά ποσά».
Τη στιγμή που πάνω από 200.000 παιδιά με αναπηρία μένουν εκτός οποιασδήποτε εκπαιδευτικής διαδικασίας και μόνο το 10% των παιδιών εξυπηρετείται στα διάφορα υπολειτουργούντα ειδικά σχολεία (το 90% είναι εκτός), όταν είναι υποτυπώδεις οι κρατικές δομές που θα προσφέρουν απόλυτα δωρεάν έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση - θεραπεία - αποκατάσταση, όταν τα κονδύλια για την Ειδική Αγωγή αντιστοιχούν σε μόλις 1,16 ευρώ τη μέρα για κάθε παιδί, τα παραπάνω «επιχειρήματα» της κυβέρνησης αποτελούν πρόκληση.
Επιπλέον, πέρα από την αντιλαϊκή οικονομική διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής, αναδεικνύεται και η αντιεπιστημονικότητα των προωθούμενων μέτρων. Στη λογική του περιορισμού του «κόστους», η κυβέρνηση μιλάει π.χ. για υπερδιάγνωση στις περιπτώσεις του αυτισμού και της δυσλεξίας. Ομως το 2017, με την πρόοδο της επιστήμης, υπάρχουν νέα διαγνωστικά εργαλεία που εντοπίζουν προβλήματα π.χ. του φάσματος του αυτισμού, που τα προηγούμενα χρόνια σε πολλές περιπτώσεις έμεναν αδιάγνωστα...
Αλέκος Ρούτσας