Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΟΛΥΜΠΙΟΥ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΟΛΥΜΠΙΟΥ.
ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Ο ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821, ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΣ»

Στα πλαίσια της έκθεσης "Χειροποίητες κούκλες με αυθεντικές φορεσιές των Ηρώων του 1821, που υπογράφουν οι Νίτσα και Λιζα Ξανθοπούλου, υπό την αιγίδα της Εστίας Περιόδων Μουσών, στην Αστική Σχολή Κατερίνης, πραγματοποιήθηκε τιμητικό αφιέρωμα στον Στρατηγό Διαμαντή Νικολάου Ολύμπιο την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019.
Την εκδήλωση συντόνισε η κυρία Παπαχατζή Χαϊδω.
Κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος και πρώην Γραμματέας του πολιτιστικού συλλόγου Ρυακίων, ''Ραδενιώτης Διαμαντής Νικολάου Ολύμπιος", κύριος Μποταΐτης Γεωργιος.
Στην ομιλία του παρουσίασε συνοπτικά, την εντυπωσιακά καταλυτική και μακροχρόνια δράση του Ραδαινιώτη-Ρυακιώτη Στρατηγού, κατά τα επαναστατικά χρόνια, του 1821. Γεννημένος το 1790, πρωτεργάτης της επανάστασης στην Πιερία, το 1822. Με συμμετοχή σε πολυάριθμες μάχες, στην Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Σποράδες, προήχθει στον βαθμό του Στρατηγού την 1η Νοεμβρίου 1822 και τιμητικά γερουσιαστής στις 16 Ιουνίου 1855. Απεβίωσε τον Ιανουάριο του 1856, με καταγεγραμμένο, σε ιδιόχειρη επιστολή του, το παράπονό του, ότι δεν θα δει την Πατρίδα του, Ελευθερωμένη.
Έπειτα πήρε τον λόγο ο κύριος Σαϊδες Νικόλαος, ο οποίος έχει ασχοληθεί διεξοδικά με την βιογραφία του Στρατηγού Διαμαντή και της οικογένειάς του. Αφού ανάπτυξε τις σημαντικότερες στιγμές της επαναστατικής δράσης του Ήρωα, απάντησε σε ερωτήσεις, από το κοινό. Ακολούθησε η απαγγελία των στίχων του τραγουδιού "του Διαμαντή", καθώς και τραγούδια για το '21 από την χορωδία του 3ου λυκείου Κατερίνης.
Χαιρετισμό και ευχαριστίες απηύθυνε ο πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών κύριος Μητσοκάπας Γρηγόριος, τονίζοντας την σημασία, της γνώσης της ιστορίας μας.
Η κυρία Ξανθοπούλου έκλεισε την εκδήλωση, με αναφορά στην ιδιαίτερη σημασία της παράδοσής μας και την ανάδειξη της, που από την πλευρά της, γίνεται μέσα από τις παραδοσιακές φορεσιές τις οποίες φτιάχνει, μετά από έρευνα σε κάθε τόπο και χρόνο, στον οποίο εντάσσονται.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο ιερέας των Ρυακίων πατέρας Γεώργιος, ο πρόεδρος της κοινότητας Ρυακιών κ. Κακάνης Βασίλειος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρυακιών κ. Συρόπουλος Γεώργιος, ο εκπαιδευτικός-χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου κ. Ζαφείρης Δημήτριος, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρυακίων, της Εστίας Περίδων Μουσών και πλήθος κόσμου.



ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ο ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΜΛΠΣ ΡΥΑΚΙΩΝ