Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

«ΥΙΟΘΕΤΩ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ». Εκδήλωση για τα οφέλη της υιοθεσίας ζώων και της κοινής συνύπαρξης μαζί τους. (ΦΩΤΟ)

Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με αναπηρία Ν.Πιερίας, με το διακριτικό τίτλο «ΣΤΗΡΙΖΩ», με τη βοήθεια της Τοπικής Διοίκησης Πιερίας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών και την υποστήριξη των τοπικών Φιλοζωικών Οργανώσεων…

ανέλαβε την πρωτοβουλία με αφορμή την 2α Απριλίου «Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό» και την 4α Απριλίου, «Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων», να πραγματοποιήσει την εκδήλωση με τίτλο «ΥΙΟΘΕΤΩ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ» με δύο βασικούς στόχους: α) να φέρει μαζί παιδιά τυπικής εκπαίδευσης και παιδιά ειδικής αγωγής, τα οποία έχοντας ως συνδετικό κρίκο τα ζώα θα προχωρήσουν μαζί στη ζωή αλληλοϋποστηριζόμενοι και σεβόμενοι τη διαφορετικότητα ο ένας του άλλου και β) να γίνει κατανοητό πως η υιοθεσία ενός ζώου και η κοινή συνύπαρξη, η κοινωνικοποίηση μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο οφέλη που δεν μπορούμε να φανταστούμε.





Ευχαριστήρια προς:

1. την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας-Θράκης, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται η σημερινή εκδήλωση, στα πλαίσια της ενίσχυσης δράσεων κοινωνικής στήριξης Α.με.Α και ευπαθών κοινωνικών ομάδων και φορέων αλληλεγγύης της Μακεδονίας και Θράκης με το διακριτικό τίτλο ΣΤΗΡΙΖΩ

2. το Δήμο Κατερίνης για τη διάθεση της αίθουσας

3. την Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για την διάθεση υλικού της,

4. όπως επίσης το Φιλοζωικό Σωματείο Κατερίνης «ΑΡΓΟΣ» με τον κύριο Νικήτα ΚΑΝΤΑΡΤΖΗ και το Φιλοζωικό Σωματείο Δίου-Ολύμπου «Ο ΠΕΡΙΤΑΣ» με την κυρία ΖΟΛΩΤΑ Μαρία αλλά και το «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ» που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους

5. τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας για την στήριξη και την παρουσία της στην εκδήλωση



Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν:


1. κυρία ΥΦΑΝΤΙΔΟΥ Γαλήνη, φιλόλογος στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Επαγγελματικό Εργαστήρι Κατερίνης, η οποία παρουσίασε το θέμα «Παιδιά και ζώα, φέροντας τους μαζί»,

2. κύριος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Θωμάς, πτυχιούχος εκπαιδευτής σκύλων, ιδιοκτήτης σχολής εκπαίδευσης Brosdogs, συγγραφέα και μέλος Φιλοζωικού Σωματείου «ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ», ο οποίος παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Και εγώ νιώθω» που δημιούργησε σε συνεργασία με την Πρόεδρο του Φιλοζωικού Σωματείου «Συμμετέχω – Αδέσποτα Κατερίνης», κυρία Αντωνία Νατσιοπούλου

3. ο Αστυνόμος Α΄ ΤΣΙΑΚΑΣ Βασίλειος, Αντιπρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Πιερίας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης.




Η ομιλία του Αστυνόμου Α΄ ΤΣΙΑΚΑ Βασίλειου:



1. Να ξεκινήσουμε και να πούμε πως, ο σεβασμός προς τα ζώα είναι ένδειξη πολιτισμού. Ενός πολιτισμό που πρέπει να δείχνουμε όλοι μας, μικροί και μεγάλοι. Ενός πολιτισμού που πρέπει να δείχνουμε και μεταξύ μας.

2. Είναι σημαντικό ότι το κράτος τα τελευταία χρόνια έχει δείξει θετικά δείγματα εξέλιξης πάνω στο θέμα των ζώων. Χρειάζεται όμως μία πιο συστηματική δράση. Όλα ξεκινούν από την παιδεία και την αγωγή μας. Η παιδεία χτίζεται και ο χαρακτήρας πλάθεται από την παιδική μας ηλικία. Οικογένεια και σχολείο είναι οι θεματοφύλακες.

3. Το κράτος θέσπισε Νόμους από τους οποίους απορρέουν οι υποχρεώσεις μας (Ν.4039/2012 και Ν.4235/2014) απέναντι στα ζώα. Όχι μόνο στα ζώα συντροφιάς, δεσποζόμενα ή αδέσποτα αλλά για όλα τα ζώα.

4. Μην αποκτάτε ζώο συντροφιάς, αν δεν μπορείτε να είστε υπεύθυνος κηδεμόνας. Πρέπει να είστε συνειδητοποιημένοι για τις ευθύνες που πρόκειται να αναλάβετε, τις καταστάσεις που μπορεί να συναντήσετε μεγαλώνοντας ένα ζώο.

5. Πώς υιοθετώ ένα αδέσποτο; Απευθύνομαι στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου της περιοχής μου (εδώ σε εμάς, στο Δήμο Κατερίνης), αλλά και σε Φιλοζωικές οργανώσεις. Μάλιστα αυτή την περίοδο είναι σε δημόσια διαβούλευση, νέο νομοσχέδιο του κράτους, το οποίο περιλαμβάνει λεπτομέρειες που αφορούν την υιοθεσία αδέσποτων ζώων και καθιστά το κάθε Δήμο της χώρας θεματοφύλακα, κυρίως στο ζήτημα αυτό.

6. Μετά την υιοθεσία – τι υποχρεώσεις έχω; Πρέπει να μεριμνήσετε για την σήμανση και την καταγραφή του ζώου. Για αυτό το λόγο θα απευθυνθείτε σε έναν κτηνίατρο, εκεί όπου θα τοποθετηθεί στο ζώο ας ένα microchip, (το οποίο είναι η πιο ισχυρή απόδειξη της κηδεμονίας σας), θα εκδοθεί βιβλιάριο υγείας και θα γίνουν τα απαραίτητα εμβόλια, για την προστασία και των δυο σας και εφόσον επιθυμείτε θα γίνει και η στείρωση του ζώου σας. Όσον αφορά το τελευταίο, πιθανόν θα επέλθουν τροποποιήσεις με το νομοσχέδιο που είναι σε δημόσια διαβούλευση.

7. Πρέπει όμως σαν υπεύθυνοι κηδεμόνες, να τηρούμε και κάποιους κανόνες ευζωίας, για τα ζώα μας. Όπως η παροχή μιας ισορροπημένης διατροφής και το φρέσκο πόσιμο νερό. Ένα κατάλληλο κατάλυμα που να τα προστατεύει από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχή και κρύο, ήλιος). Καθημερινή άσκηση, εκπαίδευση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Καθαρισμός του ιδίου και του περιβάλλοντος του.

8. Ο υπεύθυνος κηδεμόνας πρέπει για το ζώο που έχει, να διαθέτει χρόνο (για παράδειγμα εάν απουσιάζεται πολλές ώρες από το σπίτι σας, ο σκύλος δεν είναι κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς), σεβασμό (όπως σεβόμαστε τους γύρω μας, όπως σεβόμαστε τα άτομα με αναπηρία, κάτι που πρέπει να το θεωρούμε αυτονόητο, δεδομένο) και πάνω από όλα αγάπη (ένα κατοικίδιο θα πρέπει να το θεωρούμε μέλος της οικογένειας μας με το οποίο θα περάσουμε κάποια χρόνια μαζί.)

9. Μην ξεχνάμε, ο χαρακτήρας ενός ζώου είναι ο χαρακτήρας του κηδεμόνα του και ο κόσμος των ζώων είναι καθρέφτης του δικού μας κόσμου. Έχετε δει ζώα με αναπηρία; Τυφλά γατάκια και σκυλάκια. Σκυλάκια με αναπηρία.

10. Τέλος να αναφέρουμε ότι τα ζώα είναι συναισθανόμενα πλάσματα και πιο πολλά μπορούν να μας δώσουν να μας ζητήσουν.

11. Μην ξεχνάμε εκτός από τα ζώα που έχουμε ανάγκη για συντροφιά υπάρχουν

Ζώα που χρειαζόμαστε για φύλακες – Ζώα που βοηθούν αρρώστους στη θεραπεία τους – Ζώα που συμμετέχουν σε έρευνες διάσωσης ή που ανήκουν σε Υπηρεσίες όπως η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, ο Ερυθρός Σταυρός – Ζώα που είναι οδηγοί τυφλών συνανθρώπων μας – Ζώα που βοηθούν άτομα με κινητική αναπηρία.















Ρεπορτάζ - Φώτο : Κανταρτζής Μιχάλης