Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Χωρίς φιλάθλους (ανεμβολίαστους) και σε λίγο ίσως και χωρίς αθλητές-τριες τα αθλητικά σωματεία...

«Ασφυκτικά» τα μέτρα της κυβέρνησης για τον αθλητισμό και ιδίως για τις νεαρές ηλικίες αθλητών-τριων, και κυρίως αν ισχύσουν όσα προβλέπονται από τις 1 Νοεμβρίου 2021 και μετά, ίσως δούμε χιλιάδες παιδιά να σταματούν τον αθλητισμό.

Η απαγόρευση εισόδου στον μισό σχεδόν πληθυσμό της πατρίδας μας που δεν έχει εμβολιαστεί, στα γήπεδα αλλά και τους περιορισμούς στην χωρητικότητας τους, έχει ως αποτέλεσμα με τα όσα μέχρις στιγμής βλέπουμε την μείωση του αριθμού των φιλάθλων σχεδόν στο 50%. Εκτός από τον διαχωρισμό και τον κοινωνικό ρατσισμό κατά των ανεμβολίαστων πολιτών, τα έσοδα από τα εισιτήρια έχουν πάρει τον κατήφορο και οι ομάδες αρκούνται σε κάποια τηλεοπτικά έσοδα και επιχορηγήσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως που θα συναντήσουν μπροστά τους οι αθλητικοί σύλλογοι και κυρίως οι ακαδημίες που ασχολούνται με τον αναπτυξιακό αθλητισμό θα το αντιμετωπίσουν μετά τις 1 Νοεμβρίου 2021, εκτός να υπάρξει νέα απόφαση σχετικά με το ποιες ηλικίες θα υποχρεούνται να κάνουν ράπιντ τεστ.

➤ Τι ισχύει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021 για τις προπονήσεις:

Αθλητές έως και 17 ετών: δύο (2) self test ανά εβδομάδα παρουσία του υπεύθυνου covid ή του προπονητή της ομάδας 
Αθλητές 18 ετών και άνω: δύο (2) rapid test την εβδομάδα 
* εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ

➤ Τι ισχύει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021 για τους αγώνες:

αθλητές έως και 17 ετών *: PCR 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών ή self test παρουσία του υπεύθυνου COVID19 της ομάδας την ημέρα του αγώνα 
αθλητές 18 ετών και άνω : PCR test 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών 
* Το τεστ πριν τους αγώνες προσμετράται στον εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο 
**εξαιρούνται από το testing οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ

➤ Όμως:  Η δυνατότητα διενέργειας self test αντί για rapid test στους ανήλικους αθλητές θα ισχύει έως και 31/10/2021.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει όλοι οι ανήλικοι που αθλούνται να κάνουν δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα, που μεταφράζεται σε 20 ευρώ επιβάρυνση για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Και αν συνυπολογίσουμε ότι σε πάρα πολλές οικογένειες, ανεμβολίαστοι είναι και οι δύο γονείς και δεν δικαιούνται δωρεάν ράπιντ τεστ, τότε το οικονομικό κόστος είναι δυσβάσταχτο. Ένα κόστος που μπορεί να ξεκινάει από τα 60 ευρώ την εβδομάδα για μία οικογένεια με ένα παιδί που αθλείται (240 ευρώ τον μήνα) και αναλόγως με τον αριθμό των μελών της οικογένειας μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει αν στην οικογένεια υπάρχουν περισσότερα παιδιά που αθλούνται ή σπουδάζουν στα 100 ευρώ την εβδομάδα (400 ευρώ τον μήνα)!!!  Σε όλα αυτά υπολογίστε και την οικονομική συνδρομή που πληρώνουν οι οικογένειες στους αθλητικούς συλλόγους κάθε μήνα. Και αν απορεί κάποιος για το πώς ανεβαίνει τόσο το κόστος των ράπιντ τεστ, να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχουν ακόμα στην πατρίδα μας οικογένειες με 3-4 και περισσότερα παιδιά...

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω παρανοϊκών μέτρων (που υποτίθεται είναι για την υγεία μας, αλλά τελικά είναι εκβιαστικά μέτρα ώστε να εμβολιαστούν οι πολίτες), θα είναι αρκετοί γονείς να σταματήσουν τα ανήλικα παιδιά τους από τον αθλητισμό για να μπορέσουν να βγουν οικονομικά.

Έτσι αν δεν αλλάξει η απόφαση να υποχρεώνονται και οι ανήλικοι σε δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα (από τις 1/11/2021), θα δούμε πολλούς αθλητικούς συλλόγους-ακαδημίες να έχουν μεγάλη μείωση στον αριθμό παιδιών που προπονούνται και κατά συνέπεια στα έσοδά τους, ενώ ανυπολόγιστη θα είναι η ζημιά στον αθλητισμό της πατρίδας μας αλλά και στην υγεία των παιδιών μας που θα αναγκαστούν να σταματήσουν να αθλούνται.

* Τα μέτρα που ισχύουν στον αθλητισμό μέχρι σήμερα: https://gga.gov.gr/images/odigies_athlitsmos_lockdown_18_10_2021.pdf

* Φωτογραφία από Harish Sharma από το Pixabay