Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ερώτηση του Χάρη Τζαμακλή για το 1ο ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης και την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Ο Χάρης Τζαμακλής συνέταξε και κατέθεσε ερώτηση, την οποία συνυπέγραψαν οι δύο βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Μπέττυ Σκούφα και Αστέρης Καστόρης, σχετικά με  τη λειτουργία νέων ειδικοτήτων στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Με την ερώτησή τους, οι τρεις βουλευτές προωθούν το αίτημα των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών να προστεθούν νέες ειδικότητες στο σχολείο σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες και οι μαθητές της φετινής Β’ λυκείου να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την επόμενη σχολική χρονιά μεταξύ των νέων ειδικοτήτων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

………………..
Θέμα: «Λειτουργία νέων ειδικοτήτων στο 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης»

Κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, η διεύθυνση του 1ου ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης είχε υποβάλει τις προτάσεις της για την προσθήκη των εξής Νέων Ειδικοτήτων, στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης λειτουργίας Νέων Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2015-2016:
1.      «Τεχνικού Μηχανικών Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικού Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου» του Τομέα Μηχανολογίας.
2.      «Τεχνικού Αυτοματισμού» του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.
3.      «Βοηθού Φυσικοθεραπευτή» του Τομέα Πρόνοιας.
4.      «Συντήρηση Έργων Τέχνης-Αποκατάστασης» του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Ωστόσο, η εγκύκλιος του Υπουργείου (Αρ. Πρωτ. :Φ11/21498/Δ4, 9/2/2015)  που καλούσε τους αρμόδιους φορείς να γνωμοδοτήσουν σχετικά με τις μεταβολές «με στόχο την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών στις σχολικές μονάδες της Επαγγελματικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2015-2016» ανακλήθηκε από το Υπουργείο. Το έγγραφο για την ανάκληση της εγκυκλίου (Αρ. Πρωτ.:Φ11/23499/Δ4) όριζε τα εξής: «Ενόψει επικείμενων νομοθετικών ρυθμίσεων ανακαλείται η υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ11/21498/Δ4/09-02-2015 εγκύκλιος με θέμα «Μεταβολές σχολικών μονάδων Επαγγελματικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2015-2016». Οι Περιφερειακές Δ/νσεις Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης, οι Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπαίδευσης και οι Περιφερειακές Επιτροπές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Π.Ε.Ε.Κ.) θα ενημερωθούν σχετικά με νεώτερη εγκύκλιο».
Νεώτερη εγκύκλιος ωστόσο δεν υπήρξε και έτσι οι προτεινόμενες αυτές ειδικότητες δεν λειτούργησαν στο 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης, γεγονός που επηρεάζει όχι μόνο τη φετινή σχολική χρονιά (2015-2016) αλλά και τις επιλογές των μαθητών την επόμενη σχολική χρονιά (2016-2017), καθώς οι μαθητές της φετινής β’ λυκείου στις ειδικότητες: 1. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού και 2. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών Μηχανολόγων και Ψυκτικών δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν στην γ’ λυκείου την ειδικότητα του Τεχνικού Μηχανικού Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικού Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, αφού δεν παρέχεται φέτος στη β’ λυκείου. 
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα σπουδών στην α’ και β’ λυκείου και για τις τρεις ως άνω ειδικότητες είναι ακριβώς το ίδιο, όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση με αριθμό Φ2/88070/Δ4 με θέμα «Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Α΄τάξης Εσπερινών ΕΠΑΛ και των Β’, Γ’ τάξεων Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. ανά Ειδικότητα Τομέα Ομάδας Προσανατολισμού» (ΦΕΚ 1053, Τεύχος Β, 5/6/2015).
Για τον παραπάνω λόγο, αίτημα της διεύθυνσης του σχολείου                                                               και των μαθητών στις ως άνω δύο ειδικότητες είναι να λειτουργήσει η Τεχνικού Μηχανικού Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικού Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου την επόμενη σχολική χρονιά (2016-2017), αφού δεν κατέστη δυνατόν από φέτος, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να την επιλέξουν οι σπουδαστές της φετινής β’ λυκείου, δεδομένου ότι έχουν παρακολουθήσει το ίδιο πρόγραμμα σπουδών. Σημειώνεται ότι η εν λόγω ειδικότητα συγκεντρώνει το αυξημένο ενδιαφέρον των μαθητών, την οποία επιθυμούν να επιλέξουν, σύμφωνα με τη διεύθυνση του σχολείου, ήδη είκοσι πέντε μαθητές. 
Άλλωστε, ισχυρό επιχείρημα για όλες τις νέες ειδικότητες που προτείνει η διεύθυνση να λειτουργήσουν στο σχολείο αποτελεί το γεγονός ότι στην Κατερίνη λειτουργούσε ΕΠΑΣ στην οποία είχαν εγκριθεί οι ως άνω ειδικότητες, με αποτέλεσμα στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζεται το 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης και είναι το ίδιο με αυτό που στεγαζόταν η ΕΠΑΣ να υπάρχει πλήρης ο εργαστηριακός εξοπλισμός, όπως επίσης υπάρχει και το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Επιπλέον, απόδειξη ότι ο Τομέας Ηλεκτρολογίας λειτουργεί στο σχολείο εδώ και πολλά χρόνια  με πλήρως εξοπλισμένο και σύγχρονο εργαστήριο Αυτοματισμών αποτελούν και οι δύο βραβεύσεις στο πρόγραμμα «Δαίδαλος» με κατασκευές Αυτοματισμών. Για τη δε ειδικότητα της «Συντήρησης Έργων Τέχνης-Αποκατάστασης» συνηγορούν επιπρόσθετα οι αρχαιολογικοί χώροι του Δίου και της Πύδνας καθώς και οι βυζαντινοί της Κονταριώτισσας και του κάστρου του Πλαταμώνα.
Με βάση τα παραπάνω και
Δεδομένης της πολιτικής βούλησης να αναβαθμίσουμε την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση,
Δεδομένου ότι για λόγους που δεν αφορούν τους μαθητές και τα σχολεία, δεν έχουν υλοποιηθεί μεταβολές στις σχολικές μονάδες λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της επαγγελματικής εκπαίδευσης εδώ και τρία έτη,
Δεδομένου του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος των μαθητών της περιοχής για την ειδικότητα του Τεχνικού Μηχανικού Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικού Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου αλλά και του ήδη υπάρχοντος τεχνολογικού εξοπλισμού και εκπαιδευτικού προσωπικού για όλες τις προτεινόμενες νέες ειδικότητες,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.      Σκοπεύει να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές της β’ λυκείου (σχολικό έτος 2015-2016) ειδικοτήτων που μοιράζονται το ίδιο πρόγραμμα σπουδών στην α’ και β’ λυκείου (τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού και τεχνικός μηχανολογικών εγκαταστάσεων και κατασκευών) με την ειδικότητα τεχνικού μηχανικών θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικού Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου να επιλέξουν στη γ’ λυκείου την εν λόγω ειδικότητα εφόσον το επιθυμούν τη σχολική χρονιά 2016-2017;
2.      Προτίθεται να προχωρήσει σε μεταβολές στις σχολικές μονάδες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με στόχο την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών για το σχολικό έτος 2016-2017; Αν ναι, πότε αναμένεται να δημοσιευθεί η σχετική εγκύκλιος;
3.      Προτίθεται να εντάξει τις νέες ειδικότητες που προτείνει η διεύθυνση του 1ου ΕΠΑΛ Κατερίνης δεδομένου του υπάρχοντος εργαστηριακού εξοπλισμού για τις νέες αυτές ειδικότητες που βρίσκεται ήδη στο κτίριο του 1ου ΕΠΑΛ Κατερίνης αλλά και του εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού, που απορρέουν εκ της λειτουργίας στο παρελθόν ΕΠΑΣ στην Κατερίνη;
   
Οι ερωτώντες βουλευτές

Τζαμακλής Χαρίλαος

Καστόρης Αστέρης


Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)