Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Έκθεση «Μνήμη Νικηφόρων Αθλητών» στα Αικατερίνεια


Το απόγευμα της Κυριακής 15 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Αικατερίνεια», πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων του Δήμου Κατερίνης προς τιμήν της πολιούχου Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την έκθεση με τίτλο «Μνήμη Νικηφορων Αθλητών». Η έκθεση στεγάζεται στο Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Αποτελεί συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητρόπολεως, του Δήμου Κατερίνης και του Συλλόγου Δρομέων Πιερίας «Ο Ζευς».


Στην ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα έκθεση εκτίθενται μετάλλια, τιμητικές διακρίσεις, ολυμπιακές δάδες, προσωπικά αντικείμενα ολυμπιονικών και πρωταθλητών, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες αθλητών που διακρίθηκαν παγκόσμια σε ολυμπιακούς, παγκόσμιους και πανελλήνιους αγώνες.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εκτίθενται μετάλλια  ιστορικής σημασίας για ολόκληρο των ελληνικό αθλητισμό, με παλαιότερο ένα μετάλλιο του 1895. Στην οργάνωση της έκθεσης συμμετέχουν με αντικείμενα το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, Ελληνες Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, ο Σύλλογος Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών, σύλλογοι, σωματεία και μεμονωμένοι βετεράνοι ή εν ενεργεία αθλητές ομαδικών και ατομικών αθλημάτων, καθώς και ο Ναυτικός Όμιλος Κατερίνης.
Ιδιαίτερη τιμητική είχαν οι νέοι πρωταθλητές από την Πιερία όπως η Κατερίνα Νικολαιδου, ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια κωπηλασίας. Επίσης, νεοι αθλητές όπως ο Νίκος Κακούρης, καθως και παλαίμαχοι αθλητές και ολυμπιονικες όπως ο Κώστας Κουκοδήμος, βουλευτής Πιερίας, η Βούλα Πατουλίδου και άλλοι.
Τα Εγκαίνια της Έκθεσης έγιναν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Γεώργιο και τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη. Παρόντες ηταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πρόνοιας, Αθλητισμού  και Πολιτισμού Δήμου Κατερίνης, ο Υποδιοικητής της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, πρόεδροι αθλητικών συλλόγων, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, καθως πολλοί ενδιαφερόμενοι.




Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην παραλληλισμό του σωματικού αθλητισμού με τον αθλητισμό στο  «στάδιο των αρετων» της πνευματικής ζωής. Δήλωσε τη ευχάριστησή του για τη φιλοξενία της ιστορικής αυτης έκθεσης στους χώρους του Εκκλησιαστικού Μουσείου. Εξέφρασε τη χαρά του καθώς το Μητροπολιτικό Μέγαρο ανοίγει τις πύλες του στο ευρύ κοινό μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.
Να σημειωθεί, ότι ενδιαφέρον να επισκεφθούν την Έκθεση δήλωσαν ήδη 4 σχολεία, ενώ αναμένεται και η επίσκεψη και πολλών άλλων σχολείων, όπως δήλωσε η Υπεύθυνη του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων της Διεύθυνσης Β΄θμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας Μιράντα Παππά.

Τέλος, με ευθύνη της Ιεράς Μητροπόλεως θα επισκεφθούν και πολλά κατηχητικά τμήματα, κατά τα προσεχή Σαββατοκύριακα.