Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ

Την ανάγκη να εκφραστεί η συμπαράσταση των εργαζομένων από τις αγροτικές περιοχές και του λαού του λεκανοπέδιου Αττικής στα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών με τη μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των μπλόκων στην Αθήνα υπογράμμισε ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, στη συνέντευξη που παρέθεσε η Επιτροπή την Τετάρτη στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.


Όπως τόνισε, «η κάθοδος θα είναι περιφρουρημένη και με επιμονή σε αυτά που ζητάμε χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω».

Απαντώντας στην κυβερνητική «πρόσκληση» για διάλογο, ο Βαγγέλης Μπούτας υπογράμμισε ότι οι αγρότες δίνουν αγώνα επιβίωσης και αυτό προϋποθέτει την απόσυρση του Ασφαλιστικού του Φορολογικού και των άλλων μέτρων που τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα.

Σχολιάζοντας τη στάση άλλων μπλόκων, είπε ότι στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων συμμετέχει η πλειοψηφία των αγροτών που σήμερα κινητοποιούνται, υπογραμμίζοντας ότι κατέληξαν το πλαίσιο των αιτημάτων και τη μορφή της κλιμάκωσης μέσα από συζητήσεις και συλλογικές διαδικασίες.

Απάντησε επίσης στις προβοκατόρικες δηλώσεις και δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι βρίσκεται στην Αθήνα για διάλογο με την κυβέρνηση και ότι το ΚΚΕ θα «πουλήσει τον αγώνα», λέγοντας ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες είναι μαθημένοι από τέτοιες συκοφαντίες και στο παρελθόν και ξεκαθάρισε ότι αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων βρίσκεται στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις για να λυθούν πρακτικά ζητήματα που αφορούν την οργάνωση της πανελλαδικής καθόδου των αγροτών στην Αθήνα.

Στο βήμα της συνέντευξης μαζί με τον Βαγγέλη Μπούτα ήταν ο Αλέξανδρος Κολιαβασίλης από το μπλόκο των αγροτών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Στις απαντήσεις του σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Βαγγέλης Μπούτας:

Ξεκαθάρισε ότι αγώνας θα συνεχιστεί για όσο αποφασίσουν τα μπλόκα λέγοντας ότι «το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν είναι στη λογική της μιας τουφεκιάς». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν πάμε να τα κάνουμε ρημαδιό και ας περάσουν μετά τα μέτρα»

Για τις απειλές της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η είσοδος τρακτέρ στην Αθήνα σημείωσε ότι αν γίνει αυτό τα μπλόκα θα αποφασίσουν ποια θα είναι η απάντηση τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση το συλλαλητήριο θα γίνει.

Για τον «διάλογο» στον οποίο καλεί η κυβέρνηση, είπε ότι δεν έχει νόημα αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα, γιατί αλλιώς οι μικροί και μεσαίοι αγρότες δεν θα έχουν αύριο. «Αν δεν βλέπω ότι θα ζω αύριο δεν μπορώ να διαπραγματευτώ πως να πεθάνω», είπε χαρακτηριστικά.

Για την στάση του μπλόκου των Τεμπών σχολίασε ότι το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουν εκφράζει τα συμφέροντα μεγαλοαγροτών και ότι «εμείς ενδιαφερόμαστε για τους μικρομεσαίους αγρότες, εκεί εστιάζουμε».  Συμπλήρωσε ακόμη, ότι η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων είναι περήφανη γιατί με την στάση της έκανε πράξη το «όλοι μαζί». Τόνισε ακόμα, ότι η Επιτροπή χαιρέτισε από την πρώτη στιγμή όλα τα μπλόκα, ας είχαν και διαφορετικά αιτήματα, ενώ όπως είπε, «όταν ο αγώνας λήξει, παλεύουμε να λήξει με επιτυχία, θα συνεχίσει ο καθένας όπως πορεύθηκε και αν βρούμε συγκλίσεις στην πορεία θα συγκλίνουμε».

Για το πλαίσιο αιτημάτων που αποφασίστηκε στη πανελλαδική σύσκεψη που έγινε την περασμένη Κυριακή 7 Φλεβάρη υποστήριξε ότι είναι αιτήματα επιβίωσης και ότι είναι αυτά που θα κρατήσουν τους μικρομεσαίους αγρότες στη γη τους. Συμπλήρωσε ότι αυτά τα αιτήματα είναι ένα κοινό πλαίσιο για τα μπλόκα που συμμετείχαν στην σύσκεψη.

Για τις συκοφαντικές επιθέσεις γύρω από την φοροδιαφυγή των αγροτών είπε ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι οι αγρότες δεν φορολογούνται. «Αν έχω ένα παιδί, ένα αυτοκίνητο και ένα σπίτι φορολογούμε για 12.000 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το πρόγραμμα του συλλαλητηρίου είπε ότι το απόγευμα της Παρασκευής θα γίνει συναυλία, προσθέτοντας ότι είναι πολλοί οι καλλιτέχνες πού θέλουν να τραγουδήσουν για τους αγωνιζόμενους αγρότες. Σημείωσε, επίσης, ότι το κάθε μπλόκο θα λειτουργεί με βάση τις δικές του ιδιαιτερότητες.


πηγή: 902.gr