Τρίτη 19 Απριλίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ "Ο ΑΡΓΟΣ"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ "Ο ΑΡΓΟΣ"

Στις 9-10 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε το International Dog Festival στη ΔΕΘ-ΗΕΛΕΧΠΟ στη Θεσσαλονίκη, όπου έλαβε μέρος και ο Δήμος Κατερίνης.
Ως φιλοζωικό σωματείο της Κατερίνης θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι δεν έχουμε καμία εναντίωση σε υιοθεσίες των αδέσποτων ζώων από την στιγμή που ακολουθείται η νόμιμη οδός.
Ο τρόπος όμως που έγινε το όλο έργο από την πλευρά του Δήμου Κατερίνης χωρίς να λάβει υπόψη τα φιλοζωικά σωματεία αλλά και την πενταμελή επιτροπή διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, είναι αντίθετος με τις δικές μας θέσεις.


Πριν την εκδήλωση αυτή ο Δήμος Κατερίνης θα έπρεπε να ενημερώσει και τα φιλοζωικά σωματεία αλλά παράλληλα και να συγκαλέσει την πενταμελή επιτροπή.
Αντιθέτως ο Δήμος Κατερίνης χωρίς να ενημερώσει για το παραμικρό αποφάσισε να συμμετέχει στην εκδήλωση αυτή χωρίς εμάς.
Σύμφωνα με το νόμο 4039/2013 η πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων αποφασίζει για τα θέματα που άπτονται του τρόπου διαχείρισης αυτών.
Ο Δήμος Κατερίνης αντί αυτού αποφάσισε μονομερώς και έστειλε έναν υπάλληλο του για να εκπροσωπηθεί χωρίς να υπάρχει ούτε ένας εκπρόσωπος από τα φιλοζωικά σωματεία.
Σε επιστολή της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας που εστάλη στον Δήμο Κατερίνης επισημαίνεται ότι η μη σύγκλιση της 5μελης επιτροπής συνιστά παραβίαση της νομοθεσίας και παραγκωνίζονται οι θέσεις των φιλοζωικών σωματείων.
Οπότε οποιαδήποτε απόφαση παίρνει ο Δήμος Κατερίνης για τα αδέσποτα την παίρνει μόνος του χωρίς να ενημερώνει τα σωματεία για τις ενέργειες του.
Όμως παρά τις διαμαρτυρίες μας όσο και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ο Δήμος Κατερίνης προχώρησε μόνος του προς την αρχική του πρόθεση να συμμετάσχει στην έκθεση.
Εμείς σαν φιλοζωικό σωματείο είχαμε την πρόθεση να βοηθήσουμε ώστε να υιοθετηθούν όσα περισσότερα ζώα γινότανε αλλά δυστυχώς ο Δήμος Κατερίνης δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί μας.
Να τονιστεί ότι τώρα τους έπιασε η επιθυμία να υιοθετήσουν τα ζώα νομίμως.
Τι έκαναν τις προηγούμενες υιοθεσίες;
Άλλα και τα ζώα που βγήκαν από το Δημοτικό Κυνοκομείο που κατέληξαν;
Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχει παραπληροφόρηση από την πλευρά του Δήμου Κατερίνης ότι την ευθύνη για την μη λειτουργία του Δημοτικού Κυνοκομείου την έχουν τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλόζωοι…
Τα σωματεία δεν μπορούν και δεν έχουν την δυνατότητα να ούτε άδεια να δώσουν ούτε να κάνουν άρση αδείας σε κανένα καταφύγιο ζώων.
Αυτό γίνεται από τις αρμόδιες αρχές που έχουν και την επίβλεψη των καταφυγίων ζώων και οι οποίες κάνουν τακτικές επιθεωρήσεις και αυτές διαπιστώνουν και κρίνουν αν γίνονται ότι προβλέπεται από την νομοθεσία και αυτές αποφασίζουν για την χορήγηση άδειας η μη λειτουργίας.
Στον Δήμο Κατερίνης η άδεια λειτουργίας του Κυνοκομείου εκκρεμεί αφού δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε το Κυνοκομείο Κατερίνης να την δικαιούται.
Να τονιστεί επίσης ότι από το 2011 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία που θα έπαιρνε άδεια ο Δήμος Κατερίνης αλλά δεν δόθηκε λόγω της κατάστασης που επικρατούσε.
Αντί αυτού όχι μόνο δεν δόθηκε άδεια λειτουργίας αλλά αφαιρέθηκε και η άδεια ίδρυσης.


ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «Ο ΑΡΓΟΣ»