Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Τ.Ε ΠΙΕΡΙΑΣ: ΕΡΩΤΗΣΗ Για τις ελλείψεις δικαστών, καθώς και γραμματέων και υλικοτεχνικής υποδομής στα ειρηνοδικεία.

Τα τελευταία χρόνια τα ειρηνοδικεία της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπα με πολύ μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο φόρτο εργασίας, ενώ οι υπάρχοντες ειρηνοδίκες, λόγω του εντελώς δυσανάλογου σε σχέση με τις ανάγκες αριθμού τους, έχουν φτάσει, αν όχι ξεπεράσει, τα όρια της επαγγελματικής και φυσικής τους εξάντλησης. 


Παράλληλα, σοβαρή είναι η υποστελέχωση των ειρηνοδικείων, όπως και γενικότερα των δικαστηρίων, από τον αναγκαίο για τη λειτουργία τους αριθμό γραμματέων, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Μάλιστα, η κατάσταση έχει οξυνθεί περαιτέρω λόγω και του μεγάλου όγκου των υποθέσεων που έχουν επωμιστεί τα ειρηνοδικεία με βάση το νόμο 3869/2010 όπως τροποποιήθηκε με τους νόμους 4161/2013 και 4336/2015, που αφορούν τη "ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων οφειλετών", όπως και με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα πρωτοδικεία στα ειρηνοδικεία, γεγονός που έχει αναγνωριστεί και από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ενδεικτικό της περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης και της αναγκαιότητας λήψης άμεσων μέτρων, αποτελεί το γεγονός της εκρηκτικής αύξησης του αριθμού των κατατεθέντων δικογράφων, κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους 2015, όχι μόνο αιτήσεων υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 3869/2010 υπό την ισχύουσα τότε μορφή του, αλλά και των κάθε είδους δικογράφων.

Έτσι, την ίδια ώρα που τα προβλήματα διογκώνονται λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και ειδικά ειρηνοδικών, με ευθύνη της κυβέρνησης δεν προχωρά ο διορισμός των επιτυχόντων ειρηνοδικών Δ τάξης του διαγωνισμού με τη με αριθμό. 104572/24.12.2014 (ΦΕΚ Γ΄1756) όπως τροποποιήθηκε με τη με αριθμό 104586/31.12.2014 (ΦΕΚ Γ΄1819) απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ενώ ο πίνακας επιτυχόντων δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Γ΄181/09.02.2016).

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στα ειρηνοδικεία, είναι προφανές ότι ούτε ο αριθμός των προσλήψεων που είχε εξαγγελθεί (194 ειρηνοδίκες του διαγωνισμού) δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των αναγκών και την εκδίκαση του τεράστιου αριθμού των υποθέσεων. Εξάλλου και εμπλεκόμενοι φορείς της Δικαιοσύνης (δικαστικές ενώσεις, δικηγορικοί σύλλογοι κλπ.) έχουν εκφράσει τις διαμαρτυρίες τους απέναντι στην κυβέρνηση και έχουν ζητήσει την άμεση κάλυψη των αναγκών σε ειρηνοδίκες.



Με βάση τα ανωτέρω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε:

 Να καλυφθούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις των ειρηνοδικείων και πταισματοδικείων της χώρας, καθώς και να αυξηθεί ο αριθμός των οργανικών θέσεων ειρηνοδικών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

 Να τοποθετηθούν άμεσα όλοι οι επιτυχόντες του διαγωνισμού ειρηνοδίκες.

 Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο διοικητικό προσωπικό για τη στελέχωση των ειρηνοδικείων.

 Να ενισχυθεί η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή τους.



Οι βουλευτές

Γιώργος Λαμπρούλης

Γιάννης Γκιόκας

Γιάννης Δελής

Λιάνα Κανέλλη



Θανάσης Παφίλης